Laos’tan Kalkan Roket

Avustralya’nın Oscar adayı Roket, Laos’da çekilip uluslararası dolaşıma giren ilk yapım. Sadece bu özelliğiyle bile izlenmeyi hak ediyor.

20133391_1_IMG_FIX_700x700Bazı ülkeler vardır varlıklarından kimseyi haberdar edemezler. O ülkeleri tanımamız için bir vesilemiz yoktur. Özellikle Asya kıtasının içlerinde irili ufaklı bir çok ülke bizim için bir muammadır. Güneş oradan doğsa da bizim için ışıklar o taraftan parlamıyor. Laos da bunlardan biri. Güneydoğu Asya’da olan ülke, Tayland ve Vietnam’ın komşudur. Roket işte bu bilinmeyen küçük, yoksul Asya ülkesinde geçiyor.

Doğayla iç içe bir yaşam sürerken yaşadıkları bölgenin istimlak edileceğinden dolayı başka bir yere gönderilen bir ailenin yaşadıklarını anlatıyor. film, ailenin kötü şanş getirdiğine inanılan çocuğu Ahlo’nun gözünden anlatıyor yaşananları. Gönderildikleri yerde de huzur bulamayan aile, kimsesiz küçük kız Kia ve onunJames Brown hayranı marjinal amcası Purple ile tanışarak yollara düşerler.

Laos Vietnam Savaşı’nda bomba yağdırılımış bir ülke. Vietnam’a reva görülen zulümden Laos da payını almış. Ülkenin dört bir yanı yarım milyon olduğu tahmin edilen patlamamış bomba kalıntılarıyla dolu.Yılda 100 kişi bu bombalara denk gelip Amerikan marifetiyle ölmeye devam ediyor. 1970’lere kadar yılda 600 kişi ölüyormuş lakin zaten az insanın yaşadığı bu yoksul ülkede patlaya patlaya çok insanda kalmayınca ortalama düşmüş anlaşılan. Bu yüzden yaşamak için ev bulmak hayaliyle yollara düşen bu gezginler yaşayacak ev bulmaktan çok öldürecek bombalarla karşılaşıyorlar. Bu kadar bombanın, patlayıcının gündelik hayata yayıldığı bir coğrafyada bir festival düzenlenirse o da tabi ki roket festivali olurdu. Her yıl düzenlenen en yükseğe roket yollama festivali bu ailenin tek kurtuluşu gibidir.

THE_ROCKET_HIGH_RES-11-of-37

Roket, renkleriyle, görüntüleriyle, çoğunluğu amatör oyuncularıyla gerçek bir Laos fotoğrafı koyuyor önümüze. Kır hayatı, yaşamın zorluğu, açmazları, küçük şeylerle mutlu olmanın huzuru önümüzde belirir bu filmde. Bilinmeyen, belki adını bile duymadığımız bir ülkeden insan hikayeleri sunuyor bize. Üstelik insanların içine girerek hissederek yapıyor bunu. Roket, oryantalist bakışla değil de coğrafyanın gerçeklerini görerek çekilmiş bir film.

Yönetmen Kim Mordaunt Avusturalyalı. Dünyanın farklı coğrafyalarından belgeseller çekmiş. Farklı derken kelimenin gerçek anlamıyla farklı coğrafyalarda çalışmış gezgin bir sinemacı. Bulgaristan’ın dönüşümünü anlatan bir belgesli de var Vietnam, Tayland, Arap ülkeleri ve Avusturalya’da Aborjinler için çektiği belgeseller de. Roket onun ilk kurmaca filmi. Belki de bu yüzden filminde oldukça gerçekçi belgesel kareleri görmek mümkün.Roket’den önce yine Laos’u anlatan Hasat Zamanı adında bir belgesel de çekmiş. O belgeselde filminde de ana olguyu oluşturan patlamamış bombaları anlatmış.

TheRocket_A4poster

Roket festivallerde birçok ödül aldı. 2013 Berlin Film Festivali’nde En İyi İlk Film, Çocuk Jürisi En iyi Film ve Uluslararası Af Örgütü Ödülü bunlardan bazıları. Yakın zamanda Tribeca Film Festivali‘nde ise En İyi Film seçildi.

Hollywood sineması Vietnam’dan sıkılıp Laos’da yaptıklarını da anlatmaya başlarsa kuşkusuz bu yoksul, iyi niyetli insanlar bir anda acımasız katillere, ruhsuz bedenlere dönüşeceklerdir. Henüz Laoslular masumiyetlerini kaybetmeden, kesfedelim onları. Bunun için yegane vesile Roket filmidir.

Rıza Oylum

1984 İstanbul doğumlu. İstanbul Kültür Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde lisans, Trakya Üniversitesi’nde aynı alanda yüksek lisans eğitimi aldı. Varlık, Virgül, Agora, Cumhuriyet Kitap, Film Arası, Kitapçı ve Edebiyathaber.net gibi farklı mecralarda sinema ve edebiyat merkezli metinler yayımladı. Uzakdoğu Sineması, Rus Sineması, Alman Sineması, Ortadoğu Sineması, Dünya Yönetmenlerinden Sinema Dersleri, Doksanlar, Dünya Yazarlarından Yazarlık Dersleri, İran Sineması ve Film Gibi Geçti-Ediz Hun kitaplarını yazdı. Ulusal ve uluslararası festivallerde jüri, küratör ve yayın editörü görevlerinde bulundu. Türkiye’de ve yurtdışında ülke sinemaları üstüne konferanslar verip workshoplar yaptı. Halihazırda Üsküdar Üniversitesi’nde öğretim görevlisi, Gazete Duvar’da köşe yazarı ve Seyyah Kitap’ın genel yayın yönetmeni olan Oylum; Türkiye PEN Yazarlar Derneği, FIPRESCI (Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu) ve FEDERO (Avrupa ve Akdeniz Film Eleştirmenleri Federasyonu) Üyesidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Film Kritikleri

Asteroit Şehir: Wes Anderson’dan Postmodern Bir Deneyim

Wes Anderson’ın yeni filmi “Asteroit Şehir”, 16 Haziran’da sinemalarda gösterime girdi. “Asteroit Şehir”, ilk gösterimini mayıs ayında Cannes Film Festivali’nde yapmıştı. Cannes’dan sonra hızlıca vizyonda karşımıza çıkan film, Tom Hanks, Margot Robbie, Jason Schwartzman, Scarlett Johansson, Jeffrey Wright, Tilda Swinton, Bryan Cranston, Edward Norton, Adrien Brody, Liev Schreiber, Hope Davis, Stephen Park, Rupert Friend, Maya […]

Devamını Oku
Film Kritikleri

Yoksulluğun ‘Mülk’le İmtihanı

Nisan ayında yapılan 42’nci İstanbul Film Festivali’nde farklı ülke sineması örneklerini takip etmek mümkün oldu. Bu yıl 84 ülkeden 160 yönetmenin filmleri gösteriliyor. Bu zenginliğin en iyi tarafı yeni yönetmenler keşfetmek oluyor. Belki bir daha beyazperdede görme imkânı olmayacak filmler, festival vesilesiyle karşımıza çıkıyor. Böylece farklı ülkelerin sinema yaklaşımlarını, konu çeperlerini görmüş oluyoruz. Bu keşif […]

Devamını Oku
Film Kritikleri

John Wick Dünya Turunda

Son 10 yılın en ses getiren aksiyon serisi olan “John Wick”in 4’üncü bölümü, 22 Mart’ta vizyona girdi. 3’üncü bölümde High Table örgütüne olan bağlılığı sona ererek güvenlik koruması kaldırılan John Wick, bu bölümde özgürlüğünü elde etmeye çalışıyor. Film, 100 milyon dolara dayanan bütçesiyle bonkör bir dünya şehirleri seyri sunuyor. Bu filmde John Wick’in yakalanması için […]

Devamını Oku