Somalili Korsanlar Sinemada

captain_phillips3

Bu sezon vizyona giren 2013 Hollywood yapımı Paul Greengrass’in yönettiği  Captain Phillips ve 2012 Danimarka yapımı Tobias Lindholm’ün yönettiği Kapringen (Fidye) aynı konuyu işleyen iki farklı yapım. Son yılların mayınlı alanlarından biri olan açık deniz korsancılığını konu edinmişler. Somalili korsanlar tarafından kaçırılan gemilerde yaşananları anlatıyorlar. İkisi de gerçek hikâyelerden sinemaya uyarlanmış yapımlar. Ancak bakış açıları birbirinden oldukça farklı.

captain_phillips5Başrollerinden Tom Hanks’in oynadığı senenin iddialı yapımı Captain Phillips bu yılın En İyi Film dalında Oscar adayı filmlerinden biri. En İyi Yardımcı Erkek Oscar’ında da Somalili korsan rolündeki Barkhad Abdi Oscar adayları arasında.

Rehin alınan bir kaptanın hikâyesini olabildiğince tek taraflı bir kamerayla izleyicilerini sunan Captain Phillips, Amerika’nın milliyetçilik rüzgârını arkasına almışa benziyor. Somalililerin insan olduklarından bile şüphe edilir filmde. Zira insani hiçbir davranışlarını göremeyiz. Onların hayatlarına eğilmeyen, insani özelliklerini yok sayan yapım Amerika’nın vatandaşlarını koruması, peşlerine bir savaş gemisi yollaması, kaptanın yaşadıklarını yansıtmaktan ibaret bir yapım olmuş. Neden-sonuç ilişkilerini görmezden gelen bu tavır; filmin çok yönlü, güçlü bir yapım olarak ortaya çıkmasını engelleyip tek yönlü sıradan bir gerilim filmi olmasına neden olmuş. “Tanrı Amerika’yı korusun” desturuna bir yenisini eklemenin heyecanını taşıyor sadece. Zeki, duyarlı Amerikalı kaptan ve mürettebatı ile ruhsuz, organizasyonsuz Somalili korsanların filmidir Captain Phillips.

Danimarka yapımı Fidye,  2012 Selanik Film Festivali’nde En İyi Film ve Fıprescı Ödülü’nü almıştı. Birçok festivalde gösterilen film, kargo gemisi MV Rozen’in Hint Okyanusu´nda limana doğru yol alırken Somalili korsanlar tarafından kaçırılmasından sonra yaşananları anlatıyor. Korsanlar mürettebatı rehin alıp fidye talep ederler. Nakliye şirketinin başkanıyla Somalili korsanlar arasında çetin bir pazarlık başlar.

Filmde 120 günden fazla süren görüşmelerde pazarlığın bütün gerginliğini hissetmek mümkündür.  Pazarlıkta insan öğesi ve duygular Danimarka’nın soğuk iklimine kurban gitmiştir. Pazarlığın yegâne konusu rakamlar, ufak artışlar ve indirimlerdir. Uzak Avrupa insanının soğukluğu ve duygusuz görüntüsü ile doğu insanının sıcaklığı ve duygularından bağımsız hareket edememesi filmin temel çatışmasını oluşturuyor.
Filmde kimse iyi ya da kötü değildir. Kimi zaman Somalililerin dansları ve şarkılarına eşlik etmek isterken kimi zaman da Danimarkalı şirketin yöneticisinin kaygılarına ortak olunabiliyor. Yönetmen Captain Phillips filminin aksine ruhsuz prototipler yerine, kanlı-canlı insanlar yaratmayı başarmış. Filmdeki pazarlığın uzamasına sinirlenen yöneticiye şirketin arabulucusunun söylediği söz filme damgasını vuruyor: “Zaman batıdakiler için bir anlam ifade eder doğudakiler için zamanın bir anlamı yok”. Daha çok senaryolarıyla tanınan Tobias Lindholm’ün ikinci yönetmenlik denemesi olan film, yönetmenin kariyerinde başarılı bir yapım olarak yerini almışa benziyor. Çarpıcı görüntüler, gerçekçi sahneler, etkileyici oyunculuklar vaat eden Fidye izlenmeyi hak eden bir yapım.

Hollywood yapımı kulağımıza fazlaca çalınan Captain Phillips yerine kıyıda köşede kalmış Danimarka yapımı Fidye’yi ( Kapringen) seçmek bize daha zengin bir tablo sunabilir. Hollywood sinemasını tek taraflılığının dışına çıkmak için farklı ülke sinemalarını tanımalı onlara şans vermeliyiz.  Böylece yeniden inşa edilen, ön yargılarla oluşmuş karakterler yerine; insani özellikler barındıran yapımlarla karşılaşmamız mümkün hale gelebilir.

captain_phillips2

Kaptan Phıllıps / Captaın Phillips

Yönetmen: Paul Greengrass

Senaryo: Billy Ray

Oyuncular: Tom Hanks, Barkhad Abdi, Bilal,

Yapım: 2013 / ABD

 

kapringen4Fidye / Kapringen

Yönetmen: Tobias Lindholm

Senaryo: Tobias Lindholm

Oyuncular: Pilou Asbæk, Søren Malling, Dar Salim

Yapım: 2012 / Danimarka

Rıza Oylum

1984 İstanbul doğumlu. İstanbul Kültür Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde lisans, Trakya Üniversitesi’nde aynı alanda yüksek lisans eğitimi aldı. Varlık, Virgül, Agora, Cumhuriyet Kitap, Film Arası, Kitapçı ve Edebiyathaber.net gibi farklı mecralarda sinema ve edebiyat merkezli metinler yayımladı. Uzakdoğu Sineması, Rus Sineması, Alman Sineması, Ortadoğu Sineması, Dünya Yönetmenlerinden Sinema Dersleri, Doksanlar, Dünya Yazarlarından Yazarlık Dersleri, İran Sineması ve Film Gibi Geçti-Ediz Hun kitaplarını yazdı. Ulusal ve uluslararası festivallerde jüri, küratör ve yayın editörü görevlerinde bulundu. Türkiye’de ve yurtdışında ülke sinemaları üstüne konferanslar verip workshoplar yaptı. Halihazırda Üsküdar Üniversitesi’nde öğretim görevlisi, Gazete Duvar’da köşe yazarı ve Seyyah Kitap’ın genel yayın yönetmeni olan Oylum; Türkiye PEN Yazarlar Derneği, FIPRESCI (Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu) ve FEDERO (Avrupa ve Akdeniz Film Eleştirmenleri Federasyonu) Üyesidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Film Kritikleri

Asteroit Şehir: Wes Anderson’dan Postmodern Bir Deneyim

Wes Anderson’ın yeni filmi “Asteroit Şehir”, 16 Haziran’da sinemalarda gösterime girdi. “Asteroit Şehir”, ilk gösterimini mayıs ayında Cannes Film Festivali’nde yapmıştı. Cannes’dan sonra hızlıca vizyonda karşımıza çıkan film, Tom Hanks, Margot Robbie, Jason Schwartzman, Scarlett Johansson, Jeffrey Wright, Tilda Swinton, Bryan Cranston, Edward Norton, Adrien Brody, Liev Schreiber, Hope Davis, Stephen Park, Rupert Friend, Maya […]

Devamını Oku
Film Kritikleri

Yoksulluğun ‘Mülk’le İmtihanı

Nisan ayında yapılan 42’nci İstanbul Film Festivali’nde farklı ülke sineması örneklerini takip etmek mümkün oldu. Bu yıl 84 ülkeden 160 yönetmenin filmleri gösteriliyor. Bu zenginliğin en iyi tarafı yeni yönetmenler keşfetmek oluyor. Belki bir daha beyazperdede görme imkânı olmayacak filmler, festival vesilesiyle karşımıza çıkıyor. Böylece farklı ülkelerin sinema yaklaşımlarını, konu çeperlerini görmüş oluyoruz. Bu keşif […]

Devamını Oku
Film Kritikleri

John Wick Dünya Turunda

Son 10 yılın en ses getiren aksiyon serisi olan “John Wick”in 4’üncü bölümü, 22 Mart’ta vizyona girdi. 3’üncü bölümde High Table örgütüne olan bağlılığı sona ererek güvenlik koruması kaldırılan John Wick, bu bölümde özgürlüğünü elde etmeye çalışıyor. Film, 100 milyon dolara dayanan bütçesiyle bonkör bir dünya şehirleri seyri sunuyor. Bu filmde John Wick’in yakalanması için […]

Devamını Oku