Sürü, Yenilenerek İstanbul Film Festivali’nde

İstanbul Film Festivali’nin Groupama işbirliğiyle dokuz yıl önce başlattığı “Türk Klasikleri Yeniden” projesi için bu yıl restore edilecek film belli oldu. Yılmaz Güney’in cezaevinde olduğu sırada senaryosunu yazdığı, yönetmenliğini Zeki Ökten’in üstlendiği Sürü, Groupama ve İstanbul Film Festivali işbirliğiyle restore edilerek sinemaya yeniden kazandırılacak.

SURU

Groupama, dokuz yıldır İstanbul Film Festivali işbirliğiyle sürdürdüğü “Türk Klasikleri Yeniden” projesi ile Türk sinemasının önemli yapıtlarının yıllar sonra yenilenerek tekrar sinemalarda gösterime hazır hale getirilmelerini sağlıyor. 35. İstanbul Film Festivali “Türk Klasikleri Yeniden” bölümü yapılacak özel gösterimde bu yıl Zeki Ökten’in yönettiği, başrollerini Tarık Akan, Melike Demirağ ve Tuncel Kurtiz’in paylaştığı, Şenel Gökkaya, Levent Yalman, Yaman Okay, Erol Demiröz, Levent İnanır, Savaş Yurttaş’ın da rol aldığı 1978 yapımı Sürü yenilenmiş kopyasından gösterilecek. Atlas Post Production tarafından restore edilen Sürü,Tuncel Kurtiz’in 80. doğum yılı olan 2016’da, yapımından 38 yıl sonra yeniden beyazperdede izleyiciyle buluşacak.

Müziklerini Zülfü Livaneli’nin bestelediği Sürü, temelde baskıcı toplum modelini kırmaya çalışan genç bir çiftin isyanını konu alırken, bir aşiretin büyük kente göçüşünü ve trajik çöküşünü epik bir tarzla ele alır. Çok katmanlı senaryosunu Yılmaz Güney’in cezaevinde olduğu sırada yazdığı bu başyapıtta Tuncel Kurtiz, geçimleri hayvancılık üzerine kurulu aşiretin reisi Hamo’yu, Tarık Akan ise oğlu Şivan’ı canlandırır. Düşman aşiretin kızı olan Berivan’la (Melike Demirağ) evli olan Şivan, babasının tüm ısrarlarına rağmen eşini bırakmaz. Sinema tarihçisi, yazar Agâh Özgüç’e göre “Türk sinemasında ekip çalışmasının en zengin örneklerinden” Sürü, sinema yazarı Atilla Dorsay’ın sözleriyle “Doğu Anadolu’nun bağrından kopup gelen bir büyük fırtına, bir acı çığlık, bir vahşi senfoni gibi insanı alıp götürüyor”. 1979 Locarno ve 1980 Antwerp film festivallerinde ödüllendirilen Sürü, 1980 Antalya Film Festivali’nde de En İyi Film dahil altı dalda ödül kazandı. Yapımcılığını da Yılmaz Güney’in üstlendiği filmin yönetmen yardımcısı Ali Özgentürk, görüntü yönetmeni İzzet Akay, kurgucusu ise Özdemir Arıtan. Ayrıca Sürü, Kültür Bakanlığı’nın En İyi 10 Türk Filmi listesinde de yer alıyor.

1941 doğumlu Zeki Ökten, Nişan Hançer’in yönettiği Acı Zeytin filminde yönetmen yardımcılığı yaparak sinemaya adım atmıştır. “İkinci yeni kuşak” sinemacılardan Ökten, Lütfi Ö. Akad, Halit Refiğ, Memduh Ün ve Atıf Yılmaz gibi isimlerin yönetmen yardımcılığını yapmış, ilk filmi olan Ölüm Pazarı’nı 1963 yılında çekmiştir. Türk sinemasının önemli kilometre taşlarından biri olan Zeki Ökten’in iz bırakan filmleri arasında Bir Demet Menekşe (1973), Hanzo (1975), Çöpçüler Kralı (1977), Düşman (1979), Pehlivan (1985 İstanbul Film Festivali Jüri Ödülü), Aşk Üzerine Söylenmemiş Her Şey (1995), Güle Güle (1999) yer alır. 2004’te İstanbul Film Festivali’nin Sinema Onur Ödülü’nü alan Zeki Ökten, 2009’da hayatını kaybetti.

Sinemaseverler, Groupama işbirliğiyle önceki festivallerde Erden Kıral’ın 1979 yapımı Bereketli Topraklar Üzerinde (2008), Lütfi Ö. Akad’ın 1949 yapımı Vurun Kahpeye (2009), Atıf Yılmaz’ın 1978 yapımı Selvi Boylum Al Yazmalım (2010), Memduh Ün’ün 1958 yapımı Üç Arkadaş (2011), Halit Refiğ’in 1964 yapımı Gurbet Kuşları (2012), Lütfi Ö. Akad’ın 1968 yapımı Vesikalı Yarim  (2013), Yavuz Turgul’un 1988 yapımı Muhsin Bey(2014) veMetin Erksan’ın 1962 yapımı Yılanların Öcü  (2015) filmlerini restore edilmiş kopyalarından izleme şansı bulmuştu.

İKSV tarafından Akbank’ın desteğiyle 7-17 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek 35. İstanbul Film Festivali’nin programının tamamına, 14 Mart Pazartesi gününden itibaren film.iksv.org adresinden ulaşılabilir.

Rıza Oylum

1984 İstanbul doğumlu. İstanbul Kültür Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde lisans, Trakya Üniversitesi’nde aynı alanda yüksek lisans eğitimi aldı. Varlık, Virgül, Agora, Cumhuriyet Kitap, Film Arası, Kitapçı ve Edebiyathaber.net gibi farklı mecralarda sinema ve edebiyat merkezli metinler yayımladı. Uzakdoğu Sineması, Rus Sineması, Alman Sineması, Ortadoğu Sineması, Dünya Yönetmenlerinden Sinema Dersleri, Doksanlar, Dünya Yazarlarından Yazarlık Dersleri, İran Sineması ve Film Gibi Geçti-Ediz Hun kitaplarını yazdı. Ulusal ve uluslararası festivallerde jüri, küratör ve yayın editörü görevlerinde bulundu. Türkiye’de ve yurtdışında ülke sinemaları üstüne konferanslar verip workshoplar yaptı. Halihazırda Üsküdar Üniversitesi’nde öğretim görevlisi, Gazete Duvar’da köşe yazarı ve Seyyah Kitap’ın genel yayın yönetmeni olan Oylum; Türkiye PEN Yazarlar Derneği, FIPRESCI (Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu) ve FEDERO (Avrupa ve Akdeniz Film Eleştirmenleri Federasyonu) Üyesidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sinema Haberleri

Altın Koza’da 11 Film Yarışacak

ADANA Büyükşehir Belediyesi tarafından 18-24 Eylül’de gerçekleştirilecek 30. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin “Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması”nın finalistleri belli oldu. Festivalde; Alpgiray M. Uğurlu’nun ‘Açık Kapılar Ardında’, Umut Evirgen’in ‘Annesinin Kuzusu’, Eylem Kaftan’ın ‘Bir Gün, 365 Saat’,  Fikret Reyhan’ın ‘Cam Perde’, Tufan Şimşekcan’ın ‘Ceylin’,  Tunahan Kurt’un ‘Karganın Uykusu’, Büşra Bilginer’in ‘Kıyıda’,  Esra Saydam […]

Devamını Oku
Sinema Haberleri

MUBİ’nin Eylül Programı Belli Oldu

Dijital film platformu MUBİ’nin Eylül 2023 programı belli oldu. Listede hem yerli hem de yabancı seçkin filmler yer alıyor. MUBI Eylül Ayı Programı 1 Eylül Oyuncakçı Saklı Yadigarlar (Yağmur Kartal) 1 Eylül Kimse Farketmiyor / Nobody Knows (Hirokazu Koreeda) 1 Eylül Turist /Force Majeure (Ruben Östlund) 1 Eylül Aşk / Her (Spike Jonze) 1 Eylül […]

Devamını Oku
Sinema Haberleri

Amasra Uluslararası Şehir Festivali Başlıyor

Amasra Belediyesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Amasra Uluslararası Şehir Festivali’nin programı belli oldu! Bartın’ın Amasra ilçesinde düzenlenecek festival kapsamında konserler, tiyatro oyunu, film gösterimleri, atölyeler, seramik, resim ve panel etkinlikleri gerçekleştirilecek. 30 Ağustos’ta açılış kortejiyle başlayacak festivalde; ‘Kadın, Yaşam, Özgürlük’ başlığıyla yapılacak, söyleşide Nazan Kesal, Haşim Hüsrevşahi ve Berfin Zenderlioğlu konuşmacı olarak yer alıyor. […]

Devamını Oku