Uluslararası Boğaziçi Film Festivali, bu yıl 10-18 Kasım tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleşecek. Festivali n bu yıl ki fokus ülkesi Rusya. Rusya’nın son dönem önemli filmleri ve klasik Sovyet sineması örneklerinden oluşan 5 filmlik bir seçki sinemaseverleri bekliyor. Gösterimler; Atlas, Beyoğlu, Feriye sinemalarında yapılacak.
POTEMKİN ZIRHLISI-BATTLESHİP POTEMKIN
1925, Sergei M. Eisenstein
Yıl 1905. Potemkin Zırhlısı’nın dayanılmaz koşulları denizcilerin, özellikle de Vakulinchik’in isyan etmesine sebep olur. Gemi doktorunun kokuşmuş etleri yemenin sağlıklı olduğunu açıklamasından sonra gemide huzursuzluk giderek büyür ve ölüm emirleri verilmeye başlanır. Bunun üzerine Vakulinchik, arkadaşlarını subaylara karşı ayaklanmaları için ikna etmeye çalışır ve bunu başarır. Tüm subaylar öldürülür ve gemi artık “kurtarılmıştır”. Çatışmalar esnasında Vakulinchik hayatını kaybetmiştir. Naaşı devrimin bir simgesi olarak Odessa Limanı’na yerleştirilir. Odessa halkı limana akın eder ve Potemkin’deki ayaklanmaya destek olurlar. Bu esnada Çarlık askerleri gelir ve limandaki halkı katletmeye başlarlar ve Odessa’daki isyanı tamamen bastırırlar. Potemkin’i yok etmesi için bir filo gönderilir. Fakat bu filodaki denizciler taraf değiştirerek, Potemkin’in zarar almadan gitmesini sağlarlar.
ÇEHOV KARDEŞLER -THE CHEKHOV BROTHERS
2014,Mikhail Ugarov
Film, 1880’lerin ortalarında, Çehov kardeşlerin Moskova yakınlarında bulunan malikanesinde, bir yaz gününde geçmektedir.
Talihsiz ve kalabalık ailesini geçindirmek için var gücüyle çalışan ve bu uğurda kendini feda eden 26 yaşındaki Anton, meteliksiz babası, hasta annesi ve kardeşlerinin yükünü omuzlarında taşımakta, günlerini ucuz dergiler için kısa mizah hikayeleri yazarak geçirmektedir. Geleceğin büyük yazarı Anton Çehov, yeteneğini keşfetmek üzeredir.
FRANCOFONYA-FRANCOFONIA
2015, Alexander Sokurov
Yaşlı kıta, bir yüzyılı daha geride bırakmıştır. Devasa ordular medeniyetin kalbini çiğnemekte ve top sesleri bir kez daha kulakları çınlatmaktadır. Milyonlarca saatlik, milyonlarca dakikalık emek ve azimle inşa edilmiş olan, muazzam, büyüleyici ve kutsal olan her ne varsa, katliamlar ve harabelerin arasında silinip gitmiştir. Yönetmen Alexander Sokurov, Louvre Müzesindeki sanat hazinesini korumaya çalışan Jacques Jaujard ve Count Franziskus Wolff Metternich’in hikayesini anlatmakta, sanat ve güç arasındaki ilişkiyi irdelerken, dünyanın gördüğü en yıkıcı çatışmaların göbeğinde sanatın bize, bizim hakkımızda ne söylediğini sorgulamaktadır.
İKSİR-ELIXIR
2015, Daniil Zinchenko
Sanatçı ve yönetmen Daniil Zinchenko’nun, ilk uzun metraj filmi olan “Elixir” (İksir), bilim adamları, partizanlar, kozmonotlar, ‘yetkili şahıslar’ ve “Anavatan Rusya’nın içinde yer aldığı modern bir peri masalıdır. Bir bilim adamı ve asistanı, ölüleri diriltecek bir iksir için malzeme toplamaktadır. Bu esnada, ‘yetkili şahıslar’ da suyu petrole dönüştürme gücüne sahip bir marangozun peşine düşerler.
ÖĞRENCİ-THE STUDENT
2016,Kirill Serebrennikov
Veniamin İncil’e takıntılıdır. Rus genci, İncil’i tekrar tekrar okumakta ve kelimesi kelimesi ezberlediği bölümleri alıntılayarak hararetli konuşmalar yapmaktadır. Bağnazlığı, yüzme derslerinde kendini belli etmeye başlar, bu derslerde Veniamin dini sebeplerle soyunmayı reddeder; okulda Yaratılışçılık’a ilişkin konuşmalar yapmaya başlar. Annesi oğlunun uyuşturucu kullandığından ya da özgüven problemi olduğundan şüphelenir. Fakat Veniamin tamamen farklı bir misyon yüklenmiştir. Film, Marius Mayenburg’un Almanca oyunu “Martyr” den uyarlanmıştır.