33. Ankara Film Festivali Biletleri Satışa Çıkıyor!
Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla 3-11 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek 33. Ankara Film Festivali biletleri www.biletinial.com üzerinden ve Büyülü Fener Kızılay sineması gişelerinden 25 Ekim Salı günü satışa sunulacak. 11.30 seansının 25TL, Kısa ve Belgesel Film gösterimleri,öğrenci ve 60 yaş üstü için 35TL, tam biletlerin 45TL olarak satışa sunulacağı festivalde Büyülü Fener Kızılay sinemasında toplam 76 film gösterilecek. Festivalin gösterim çizelgesine bu link üzerinden ulaşılabiliyor.
Festival’de “Özel Gösterimler”
Ankara Film Festivali, Ulusal Yarışma ve Dünya Sineması’nda yer alan filmlerin yanı sıra Özel Gösterimler bölümünde dikkat çeken yapımları izleyiciyle buluşturacak.
İffet Eren Danışman Boz’un gelenekleri devam ettirme ve modernleşme arasında fikir ayrılığı yaşayan bir aileyi konu aldığı “Turna Misali”; Tareq Daoud’un Türkiye’de ünlü bir adam olan eski kocasına velayeti verilen kızını kaçırmaya karar veren Fransız Claire’in zorlu yolculuğunu anlattığı “Yaban” ve Jeyan Kader Gülşen ve Zekiye Kaçak’ın toplum, aile baskısı ve kendi iç çatışmaları nedeniyle cinsel yönelimini gizleyerek yaşamak zorunda kalan üç kişinin hikâyesini anlattıkları “Bu Ben Değilim” bölüm kapsamında gösterimi yapılacak filmler.
Özel Gösterimler bölümünde “Yakın Tarih” başlığı altında dört özel belgesel beyazperdede izleyiciyle buluşacak. Aslı Esma Karaca’nın 1968’de üniversiteye başlayan ve öğrenci hareketlerine katılan, dönemin öğrenci liderlerinin yanında mücadele eden Tayfur Cinemre’nin motosikleti ile ODTÜ’den başlayıp, işkencehaneye, hapishaneye, arkadaşlarının katledilmesine tanıklığına giden yolculuğunu anlattığı belgeseli “Beyaz Motosiklet”; Osmanlı İmparatorluğu’ndan Türkiye Cumhuriyeti’ne geçiş sürecinde Türk tıbbının modernleşmesine ve kadınların hayatına bir çok şekilde katkıda bulunan kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Doktor Besim Ömer (Akalın) Paşa’nın hayatını ve çalışmalarını anlatan Biket İlhan imzalı belgesel “Bir Hekimin Anıları”; Hasari Serhat Çelik’in Cumartesi Anneleri’nin Türkiye’deki faili meçhuller gerçeğini, kayıplar ve hak arama mücadelesini ve yıllardır verdikleri mücadele karşısında karşılaştıkları güçlükleri anlattıkları belgeseli “Karanfil Meydanı” ve İrem Aydın’ın Anadolu Pop/Rock külliyatına önemli eserler kazandırmış Moğollar grubunun bir konserine ve grup üyeleri ile yapılan röportajlara odaklanan, Issızlığın Ortasında ve Bir Şey Yapmalı parçalarının hikâyesini ve Türkiye’deki protest rock müziğin gelişimini inceleyen belgeseli “Moğollar” “Yakın Tarih” başlığıyla gösterilecek.
Özel Gösterimler bölümünde yer alan filmlerin izleyici ile buluşmasının ardından film ekiplerinin katılımıyla söyleşiler gerçekleşecek.
Ankara Filmleri
Ankara Film Festivali’nin Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM) ile ortaklaşa düzenlediği Ankara Filmleri bölümünde ele aldığı konu; Ankara kent merkezi veya ilçeleri kapsamında bir araştırmaya dayandırılarak kurgulanmış olan üç film yer alıyor. Ankara şehrinin gerçeğini, onu ayıran yanlarını, mekânlarını, düzenini ya da düzensizliğini, şehre özgü neler olduğunu sorgulayan ve yansıtan Mahir Kalaylıoğlu imzalı “Ankara Dump”, Kadir Uluç’un geçmişi milattan önce 1200’li yıllara dayanan antik kent Gordion’un müdavimleri çobanlar ve sürülerinin hikâyesini, Frigyalılar’dan beri Gordion’da devam eden tarımın ve hayvancılığın geçmişle olan benzerliğini inceleyen “Gordion’un Çobanları” ve yeni kurulan Cumhuriyet’in başkentinde Ziraat Bankası, İş Bankası ve Tekel binaları gibi önemli eserlerin mimarlığını yapan Giulio Mogeri’nin döneminin Illustrazione Italiana adlı dergisinde yayınlanan notları üzerinden Ankara’nın geçmişine ışık tutanHakan Erdal ile Cem Kundakçı’nın birlikte yönettikleri “MONGERİ Engürü’nün Misafiri Ankara’nın Mimarı” adlı filmlerjürinin değerlendirmesi sonucunda belirlenecek 10.000 TL’lik “VEKAM Özel Ödülü” için yarışan ve festivalde izleyiciyle buluşacak filmler.
Ankara Film Festivali Çocukları Unutmuyor!
Ankara Film Festivali, düzenleyeceği ücretsiz çocuk etkinlikleri ile minik sinemaseverleri de unutmuyor. “Çocukla Sinema” etkinliğinde film eleştirmeni ve senarist Burak Göral’ın seçtiği renkli, eğlenceli ve çok anlamlı mesajları olan kısa animasyon filmler çocuklarla birlikte izlenecek. Her filmden sonra o filmin ne hakkında ve mesajının ne olduğu; hikâyenin kahramanının neyi amaçladığı, neyi başarmak için neler yaptığı konuşulacak. Her filmin mesajının çocuklar tarafından doğru algılanması için onlarla renkli birer sohbet gerçekleştirilecek. Etkinlik 5 ve 6 Kasım’da Büyülü Fener Kızılay Salon 2’de saat 11.30’da gerçekleşecek.
Burak Göral, “Çocuklar İçin Film Seçme Rehberi” başlıklı seminerde ise çocuklarına iyi filmler izletmek ve hayatın önemli meselelerini onlara filmlerle anlatmanın kolaylığını önemseyen ebeveynlerle buluşacak. Seminerde, çocukları internetteki zararlı içeriklerden koruma yolları, çocukların duygu dünyalarının gelişiminde sinemadan nasıl faydalanabileceği, izlenecek filmin çocuğun yaşına uygunluğunun nasıl anlaşılabileceği, izlenecek filmleri nasıl seçmek gerektiği ve örnek film listeleri nelerdir gibi soruların cevapları yanıt bulacak. Seminer 10 Kasım’da Büyülü Fener Kızılay Salon 4’de saat 19.00’da düzenlenecek.
Festival kapsamında, 2009 yılından beri çocuklarla film atölyeleri gerçekleştiren, 2011’de Documentarist tarafından düzenlenen Hangi İnsan Hakları? Film Festivali Çocuk Atölyeleri’nin kurucularından, belgesel yönetmeni ve Evro adlı çocuk kitabının yazarı Elif Ergezen “Çocuklarla Stop Motion Atölyesi” düzenleyecek. Atölye 9 Kasım’da Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde saat 17.00’da gerçekleşecek.