Filmekimi Bu Yıl 60 Bine Yakın İzleyiciye Ulaştı

#AylardanFilmekimi

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 21. kez düzenlenen Filmekimi ekim ayında İstanbullu sinemaseverlerle buluştu. Venedik’te ödül kazanan The Banshees of Inisherin ve Kemikler ve Her Şey ile Toronto’da ödül kazanan Fabelmanlar filmlerinin yanı sıra Beyaz Gürültü ve Güneş Sonrası gibi filmlerin yer aldığı Filmekimi’nde toplam 52 film gösterildi.

Paribusponsorluğunda gerçekleşen Filmekimi uluslararası festivallerde gösterilmiş, ödüllü ve merakla beklenen yeni yapımları içeren programıyla 7-17 Ekim tarihlerinde İstanbul’da sinemaseverlerle buluştu. Filmekimi filmleri Beyoğlu’nda Atlas 1948 Sineması, Şişli’de City’s Nişantaşı – CINEWAM Premium+ ve Kadıköy’de Kadıköy Sineması ve Sinematek/Sinema Evi’nde gösterildi.

Filmekimi, programa sürpriz olarak eklenen Steven Spielberg’ün merakla beklenen son filmi Fabelmanlar ve Luca Guadagnino’nun Kemikler ve Her Şey filmleriyle sona erdi. 

FABELMANLAR – STEVEN SPİELBERG
KEMİKLER VE HER ŞEY – LUCA GUADAGNİNO

Filmekimi’ninprogramında, Venedik’te En İyi Senaryo ve En İyi Erkek Oyuncu ödüllerini kazanan The Banshees of Inisherin, Cannes’da Büyük Ödülü paylaşan Öğle Güneşinde Yıldızlar ve Yakın ve En İyi Yönetmen ödülünü kazanan Ayrılma Kararı gibi ödüllü ve merakla beklenen filmler yer aldı. Filmekimi’nde Noah Baumbach, Jerzy Skolimowski, Mia Hansen-Løve, Michel Hazanavicius, Neil Jordan, Hirokazu Kore-eda, Cristian Mungiu ve Paul Schrader gibi usta yönetmenlerin yeni filmleri gösterildi.Filmekimi, ek gösterimlerle birlikte İstanbul’da 52 filmi toplam 208 seansta, 60 bine yakın izleyiciyle buluşturdu.

THE BANSHEES OF INISHERIN – MARTIN MCDONAGH
ÖĞLE GÜNEŞİNDE YILDIZLAR – CLAİRE DENİS
YAKIN – LUKAS DHONT
AYRILMA KARARI – PARK CHAN-WOOK

Bu yıl Filmekimi’ndeki 24 filmin sesli betimlemesi görme engelli sinemaseverler için Hayal Ortağım uygulamasında sunuldu. Sesli betimleme teknolojisinden faydalanan görme engelli sinemaseverler Filmekimi filmlerini Hayal Ortağım uygulamasıyla takip ettiler.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle ve Paribu işbirliğiyle düzenlenen 21. Filmekimi, Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında gerçekleşti. Filmekimi’nin afişleri ve tanıtım kampanyasını ise bu yıl “Ekim demek #Filmekimi demek!” fikrinden yola çıkarak Muhabbet hazırladı.

Filmekimi, sinemanın en iyi örnekleriyle 2023 yılının Ekim ayında sinemaseverlerle 22’nci kez buluşacak.

Filmekimi ile ilgili yüksek çözünürlükteki görseller için: https://www.iksvphoto.com/album/k95my4

Rıza Oylum

1984 İstanbul doğumlu. İstanbul Kültür Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde lisans, Trakya Üniversitesi’nde aynı alanda yüksek lisans eğitimi aldı. Varlık, Virgül, Agora, Cumhuriyet Kitap, Film Arası, Kitapçı ve Edebiyathaber.net gibi farklı mecralarda sinema ve edebiyat merkezli metinler yayımladı. Uzakdoğu Sineması, Rus Sineması, Alman Sineması, Ortadoğu Sineması, Dünya Yönetmenlerinden Sinema Dersleri, Doksanlar, Dünya Yazarlarından Yazarlık Dersleri, İran Sineması ve Film Gibi Geçti-Ediz Hun kitaplarını yazdı. Ulusal ve uluslararası festivallerde jüri, küratör ve yayın editörü görevlerinde bulundu. Türkiye’de ve yurtdışında ülke sinemaları üstüne konferanslar verip workshoplar yaptı. Halihazırda Üsküdar Üniversitesi’nde öğretim görevlisi, Gazete Duvar’da köşe yazarı ve Seyyah Kitap’ın genel yayın yönetmeni olan Oylum; Türkiye PEN Yazarlar Derneği, FIPRESCI (Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu) ve FEDERO (Avrupa ve Akdeniz Film Eleştirmenleri Federasyonu) Üyesidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Festivaller

Suç ve Ceza Film Festivali Başladı: Sinemada Adalet Aramak 

Uzun metraj ve kısa metraj kurgu filmlerin yanında belgesellerin de gösterildiği 12. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali’nde filmlerin önemli bir kısmı ya Türkiye’de ya da İstanbul’da ilk defa gösterilecek. Biletler de oldukça ulaşılabilir olmuşken, bu yıl kadın-erkek eşitliğine odaklanan festivalde öne çıkan filmlerden bir liste yaptım.  12. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali, 18-24 […]

Devamını Oku
Festivaller

Kurumsallaşamayan Film Festivalleri 

Ana akım filmlerin yanında vizyon şansı bulamayan, yenilikçi, alternatif filmlerin toplanma alanı olan festivallerde gösterilen filmlerin yönetmenlerinin “uysal kuzu” olmalarını beklemek, festival kavramının kendisine tezat bir durum oluşturur. Festival organize edenlerin bu gerçekliği kabul ederek bu işlere girmesi gerekir.  Osmanlı Devleti’nde Maarif Nazırı yani Milli Eğitim Bakanı olan Emrullah Efendi’nin, “Şu mektepler olmasaydı, ben bu […]

Devamını Oku
Festivaller

Ulusal Sinemada Yoksul Çocukların Vaktidir

9. Boğaziçi Film Festivali’nde yarışan filmlerin sunduğu zengin hikâye çeşitliliği içinde benzer noktalar da var. En önemli benzerlik, yoksul çocukların temsili. “Pota”da gecekondu mahallesinin yakınındaki sitede basketbol sahasına giremeyen çocukların pota yapma maceraları resmedilirken “Sabırsızlık Zamanı”nda sitenin havuzu için siteye girmeye çalışan ikiz çocukların çırpınışlarını izliyoruz. “Okul Tıraşı”nda ise yatılı okulda okuyan çocukların yaşamlarına gerçekçi […]

Devamını Oku