Kahvesiz Bir Berlin Günü: Eyvah (Oh Boy!)

Oh-Boy-2Avrupa Film Akademisi’nin 26. Avrupa Film Ödülleri’nde En İyi İlk Film ödülünü Jan Ole Gerster‘in Oh Boy (Eyvah) filmi aldı.

Genç yönetmen Jan Ole Gerster, ilk yönetmenlik denemesinde başarıyı yakaladığı bir proje gerçekleştirmiş oldu. Yönetmen daha önce de Elveda Lenin’in yardımcı yönetmeniydi.

Eyvah Berlin’de geçen bir günü anlatıyor. “ideal bir vatandaş” olmayı istemeyen Niko’nun hayatına odaklanıyor. Niko sevgilisinin yanında uyanıp onun kahve teklifini reddederek güne başladığında başına gelen bütün olumsuzluklar da aslında bu kahveyi reddetmesiyle yakın ilişkili olacağını bilmiyordur. Kaptırdığı ehliyetini geri alamaz, trene biletsiz binmek zorunda kalır ve yakalanır, babası artık ona para yollamayacağını söyler…Üstelik gün içinde kahve içmek istediğinde ya makineler bozulmuş, ya da kahveler bitmiştir.

Oh Boy!

Oh Boy

Üniversiteyi yarıda bırakmış, ne yapacağı konusunda hala fikri olmayan ve düşünmeyi sürdüren bir karakterdir Niko. Anlıyoruz ki hayatta ideal vatandaş olmak için aslında ilk yapılacak olan düşünmeyi bırakmaktır. Hayatta bütün olumsuzlukların bir günde sırasıyla yaşayan Niko, dilenciye verdiği bozuklukları bile geri almaya çalışacak kadar zor durumdadır artık. Buna karşın Niko duyarsız, umursamaz değildir. Hiç tanımadığı yaşlı bir adamı kalp krizi geçirdiğini görüp ambülansla hastaneye kadar götürüp başında bekleyecek kadar duyarlıdır. Eyvah kişisel bir şehir hikâyesi. Berlin’in ruh halini yansıtan kısa hikâyeleri tek karakter üzerinden birbirine bağlayarak sıkıcı olmayan bir şehir hayatı panoraması sunuyor izleyicilerine.

Oh-Boy

Oh Boy

Kendisinin de katıldığı İstanbul Film Festivali kapsamındaki gösterimde genç yönetmen neden renksiz çektiğini açıklarken; “bir dönem, bir çağ, bir kuşak filmi olmasını istemedim. Bir anlamda; zamanlar üstü, çağlar üstü bir film yapmak istedim. Konuyu evrensel hale getirmek istedim” ifadelerini kullanmıştı. Özellikle Almanya’daki festivallerde olumlu eleştiriler alıp birçok ödül alan film modern şehir hayatının önemli duraklarından bir olan Berlin’den renksiz ama aslında çok renkli bir tablo sunuyor.

3650601

 

Oy Boy (Eyvah)

Yönetmen: Jan Ole Gerster
Oyuncular: Tom Schilling, Katharina Schüttler
Yapım: 2012, Almanya

Rıza Oylum

1984 İstanbul doğumlu. İstanbul Kültür Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde lisans, Trakya Üniversitesi’nde aynı alanda yüksek lisans eğitimi aldı. Varlık, Virgül, Agora, Cumhuriyet Kitap, Film Arası, Kitapçı ve Edebiyathaber.net gibi farklı mecralarda sinema ve edebiyat merkezli metinler yayımladı. Uzakdoğu Sineması, Rus Sineması, Alman Sineması, Ortadoğu Sineması, Dünya Yönetmenlerinden Sinema Dersleri, Doksanlar, Dünya Yazarlarından Yazarlık Dersleri, İran Sineması ve Film Gibi Geçti-Ediz Hun kitaplarını yazdı. Ulusal ve uluslararası festivallerde jüri, küratör ve yayın editörü görevlerinde bulundu. Türkiye’de ve yurtdışında ülke sinemaları üstüne konferanslar verip workshoplar yaptı. Halihazırda Üsküdar Üniversitesi’nde öğretim görevlisi, Gazete Duvar’da köşe yazarı ve Seyyah Kitap’ın genel yayın yönetmeni olan Oylum; Türkiye PEN Yazarlar Derneği, FIPRESCI (Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu) ve FEDERO (Avrupa ve Akdeniz Film Eleştirmenleri Federasyonu) Üyesidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Alman Sineması

Hollywood’un Tutunamayan Almanları: 2000 Sonrası Gidenler

Savaş sonrasının neredeyse bütün önemli Alman yönetmenlerinin adeta güçlü bir süpürge gibi kendine çeken Hollywood, neredeyse hiçbirinin yerel özelliğini korumasına, politik kimliğini yansıtmasına imkân vermeden onları sıradan, isimsiz yönetmenlere dönüştürüyor. Alman yönetmenlerinin Amerika macerası ticari olanla estetik olanın yumuşak geçişli bir yolculuğunda gelinen noktanın hiç de hayal edildiği gibi olmadığını yansıtması namına oldukça ibretlik. Hollywood´un […]

Devamını Oku
Alman Sineması

JoJo Rabbit’ten Teneke Trampet’e Faşizmin Büyüttüğü Çocuklar

Jojo Rabbit, mizahı ve başarılı oyunculuklarıyla da izlenmeyi hak eden bir yapım. Ancak Nazi dönemini Almanların kendilerinden izlemek isteye

Devamını Oku
Alman Sineması Edebiyat Uyarlamaları

Teneke Trampet uyarlaması: Büyümeyen Oskar’ın isyanı

2015’te ölen Alman yazar Günter Grass, en bilindik eseri Teneke Trampet’i 1959’da yayımlamıştı. Roman 1979’ta Alman yönetmen Volker Schlöndorff tarafından aynı isimle sinemaya uyarlanmıştı.

Devamını Oku